Nästan varje helg så bakar sambon o dottern bröd. Vi fryser in brödet och så tar vi fram lite i taget efter behov resten av veckan. Det kallar jag vardagslyx!

Almost every weekend my hubby and my daughter bake bread. We put it in the freezer and then we have bread for the whole week.

Här kommer receptet ifall det är någon som vill baka:


Smält det fasta matfettet i en kastrull och häll i mjölken eller vattnet. Värm degspadet till ca +37°C. Använder man olja blandar man den i det ljumma degspadet.

Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet, sirapen och saltet. Stöt brödkryddorna i en mortel och rör ner dem samt så mycket rågsikt att degen går lätt att arbeta. Den skall arbetas tills den blir seg, blank och smidig och släpper degbunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk. Ställ degen att jäsa på dragfri, ljum plats till dubbel storlek, ca 30 min.

Arbeta ihop degen i bunken och stjälp upp den på mjölat bakbord. Knåda degen med mera mjöl på bakbordet. Den är färdig när den är blank, smidig och släpper bakbordet utan extra mjöl. Baka ut till 3 st limpor och låt dom jäsa i ca 30 min under bakduk. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200°C 30-35 min.


[© MayaLee Photography]